skip to Main Content
200 Jobbpendlare Blir Testcyklister

200 jobbpendlare blir testcyklister

PRESSMEDDELANDE:

Den här veckan lånar trafikkontoret ut elcyklar till 200 jobbpendlare i Centralenområdet. I tre månader får testcyklisterna möjlighet att prova cykeln till och från jobbet. Målet är att minska biltrafiken i rusningstid.

Satsningen riktar sig till personer som jobbar i Lilla Bommen, Gullbergsvass och vid Kruthusgatan. Bakom projektet, som är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och Trafikverket, står de tre stora infrastrukturprojekten i området: Västlänken, Lilla Bommen-E45 och Hisingsbron.

– Syftet med projektet är att minska biltrafiken under rusningstid. Genom det här projektet vill vi ge människor en möjlighet att prova att cykla till och från jobbet, säger Jenny Dalnäs Orrmyr, trafikkontorets koordinator för projektet.

Cyklisterna får låna varsin elcykel under tre månader och förbinder sig till att cykla minst tre dagar i veckan. Varannan vecka ska cyklisterna skicka in en enkel dagbok där de har fyllt i vilka dagar de har valt att ta cykeln. Dessutom får de fylla i ett formulär där de själva uppskattar hur de mår utifrån faktorer som stress, sömn och välbefinnande. Den uppskattningen görs vid tre tillfällen, dels vid projektets start och avslut samt ett halvår efter testperiodens slut. Resultatet från cyklisternas egen uppskattning kommer att jämföras med motsvarande uppskattningar hos en kontrollgrupp.

Ny omgång till våren

Intresset för projektet har varit stort, så redan i mars startar en andra omgång av satsningen. Då får 200 nya testcyklister i Centralenområdet möjlighet att prova en elcykel i vardagen.

– Det är många som har ansökt om att bli testcyklist och därför vill vi köra en omgång till i vår. De som inte kom med i höstens omgång får ett erbjudande om att vara med i kontrollgruppen som ska göra en uppskattning av den egna hälsan. Då får de också en garanterad plats till vårens testperiod, säger Jenny Dalnäs Orrmyr.

Vid testperiodens slut får deltagarna möjlighet att köpa den cykel som de har använt under projektets tre månader.

 

Välkommen till utdelningen av testcyklar!

Tid: måndagen den 29 augusti och torsdagen den 1 september klockan 16-19.
Plats: EcoRide, E A Rosengrens gata 1 i Västra Frölunda.

Information och förmedling av kontakter:
Alexandra Wattwil, pressansvarig, trafikkontoret i Göteborgs Stad
031-368 23 09, 0703-70 72 09

Back To Top