skip to Main Content
Bästa Tipsen För Vintercykling

Bästa tipsen för vintercykling

  • Cykel

Miljövänligt, hälsosamt, billigt och tidseffektivt – fler och fler väljer cykeln året om.
Funderar du också på att bli vintercyklist? Här har vi samlat de bästa tipsen.

Vintercykling ställer lite tuffare krav på utrustningen. Du behöver bättre kläder, ordentlig belysning och reflexer, samt vinterdäck, eventuellt med dubbar. Pengarna du lägger ut för att vinterrusta dig själv och cykeln tjänar du snabbt igen när du slipper åka bil eller kollektivt.

Kläder
Du blir varm av att cykla, så du behöver inte ha väldigt tjocka ytterkläder på dig. Däremot ska de vara vindtäta och stå emot väta, samt gärna ha gott om reflexer. Om temperaturen kryper nedåt klär du dig lager på lager under ytterkläderna.
Varma, vindtäta och smidiga vantar är viktigt.
Det kan vara svårt att få plats med mössa under hjälmen. Prova ut en windstopper eller ett pannband som täcker öronen. När det blir riktigt kallt kan du använda balaclava för att skydda ansiktet.

hjul

Cykeln
Investera i vinterdäck eller dubbdäck till din cykel, beroende på hur förhållandena brukar se ut på din cykelväg. Diskutera gärna med personalen i cykelaffären.
Om du inte har stänkskärmar på cykeln är det dags att sätta på det nu.
Se över belysning och reflexer. När det är mörkt bländar bilisterna varandra. Det blir svårare för dem att se dig om du har svag belysning, och du får svårare att se cykelbanan framför dig. Skaffa reflexpinnar som klickas på ekrarna för att din cykel ska synas ordentligt från sidan.
Ta in cykeln ibland om du har möjligt. Rengör den och smörj kedjan.

Säkerhet
När det kan vara halt måste du sakta ned farten och hålla större avstånd, till andra cyklister, till bilar och gående.
Förutom risken att halka omkull är det svårare att upptäcka eventuella avspärrningar och hinder när det är mörkt eller finns uppskottade snövallar.
Undvik att bromsa kraftigt och använd helst inte frambromsen alls. Bromsa inte i kurvor utan bromsa in innan du svänger.
För att du ska kunna höra trafiken runt omkring dig bör du inte ha inte musik eller ljudböcker i öronen.

TQ = trafikintelligens
Samsas med dina medtrafikanter och visa hänsyn. Ta ögonkontakt och bjud på ett leende :).

 

Läs mer om vintercykling i Göteborg här: vintercyklist_flyer

Back To Top