skip to Main Content
Cyklister Får Förtur I Trafiken Med Föranmälan

Cyklister får förtur i trafiken med föranmälan

I denna veckan blir Packhusplatsen i Göteborg först ut med föranmälan för cyklister. Genom ett signalsystem i cykelbanan kommer cyklisten kunna föranmäla sitt vägval och på så sätt få förtur vid trafikljusen. Projektet, som är unikt i sitt slag, är en del i trafikkontorets satsning för att öka framkomligheten för cyklister.

– Med funktionen för cykelföranmälan undviks onödiga stopp, cyklisterna får förhoppningsvis lite mer flyt, säger Noel Alldritt, teknikansvarig på trafikkontoret i Göteborg.

Cykelföranmälan innebär att cyklisten, ca 10 meter före ett trafikljus, kör över en markering i cykelbanan. Passeringen aktiverar en sensor som går direkt till trafikljusen. En lysande lampa på trafikljusstolpen visar att anmälan är gjord. För att tekniken skall fungera krävs att man cyklar över den markerade pilen i cykelbanan som motsvarar cyklistens vägval.

Konceptet är hämtat från trafikljusanläggningarna i biltrafiken, där en viss prioritering avgör vem som får grönt ljus. Cykelföranmälan fungerar på samma sätt, men tekniken är förfinad så att den bara aktiveras av de cyklister som passerar markeringen. Dessutom är sensorn utvecklad att känna av alla de olika riktningar som cyklisten kan välja i korsningen.

Utrustningen innefattar även en cykelräknare som ger information om antalet passager på sträckan, något som gör det lättare att beräkna och göra rätt viktning av trafiken.

– Den här typen av system har aldrig testats förut. Förhoppningen är att vi skall kunna använda det här systemet för att göra rätt prioriteringar i infrastrukturen framöver, säger Eva Eriksson, markandskoordinator på trafikkontoret i Göteborg.

För mer information, kontakta:
Eva Eriksson, markandskoordinator, trafikkontoret 031-368 26 64
Noel Alldritt, teknikansvarig, trafikkontoret 031-368 26 13
Lena Johansson, informationschef Göteborgs Stad trafikkontoret 0703-43 12 55

Back To Top