skip to Main Content
Första Projektet Med Testcyklister Avslutat

Första projektet med testcyklister avslutat

PRESSMEDDELANDE

I tre månaders tid har 200 bilpendlare provat att cykla till jobbet på en elcykel. Nu är projektet avslutat och ska utvärderas, men redan till våren startar en ny omgång.

Cyklisterna, som har fått låna varsin elcykel under projektet, har förbundit sig till att cykla minst tre dagar i veckan och lämna in en dagbok med uppgifter om vilka dagar de har valt att cykla. Av de 200 testcyklisterna är det 174 som har fullföljt sitt deltagande och hittills har 111 cyklister redovisat hur långt de har cyklat. Tillsammans har de 111 cyklister cyklat över 6 600 mil under den tre månader långa testperioden.

– Intresset för projektet har varit stort och det har varit otroligt positivt i testcykelgruppen. Deltagarna har bidragit till minskade koldioxidutsläpp och minskad trängsel, de upplever att de har fått bättre hälsa och dessutom sparat pengar som de nu kan använda till att köpa loss sin testcykel, säger Jenny Dalnäs Orrmyr, trafikkontorets koordinator för projektet.

Trafikkontoret och Trafikverket kommer att följa upp hur många som fortsätter att cykla till och från jobbet, dels nu när projektet avslutas och dels efter sex månader.

– Målet är att hälften av cyklisterna ska fortsätta att cykla nu när projektet är slut och att 70 procent av dem ska cykla även om ett halvår, säger Jenny Dalnäs Orrmyr.

Utökar området till våren

Bakom projektet, som är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och Trafikverket, står de tre stora infrastrukturprojekten Västlänken, E45 Lilla Bommen-Marieholm och Hisingsbron.

Den här gången riktade sig satsningen till personer som jobbar i Lilla Bommen, Gullbergsvass och vid Kruthusgatan. Nästa omgång startar redan till våren och då kommer området att utvidgas och även innefatta jobbpendlare i Nordstan, Marieholm och Centralenområdet.

– Syftet med projektet är att minska biltrafiken under rusningstid och därför vill vi ge fler människor möjlighet att testa en elcykel. Det är en så stor investering att börja elcykla, så på det här sättet ger vi deltagarna möjlighet att testa om det fungerar att cykla i vardagen, säger Jenny Dalnäs Orrmyr.

Under projektet har det blivit tydligt att det är möjligt att elcykla även för den som bor långt från sin arbetsplats. I höstens testgrupp finns deltagare från bland annat Lerum och Kungsbacka.

– Många upplever en frihetskänsla när de kan smita förbi bilköer och själva styra över sin restid, säger Jenny Dalnäs Orrmyr.

 

Fakta om höstens testcyklister

  • Sammanlagd sträcka som 111 av testcyklisterna har cyklat: 6 633,8 mil
  • Längsta sträckan som en cyklist har cyklat under projektet: 241,3 mil
  • Antal cyklister som har köpt sin testcykel: 105

För mer information:
Jenny Dalnäs Orrmyr, koordinator, trafikkontoret i Göteborgs Stad
031-368 25 82.

För förmedling av kontakter:
Alexandra Wattwil, pressansvarig, trafikkontoret i Göteborgs Stad
031-368 23 09 eller 0703-70 72 09.

 

Back To Top