skip to Main Content
Gryaab Utsett Till Göteborgs Cykelvänligaste Arbetsplats 2014

Gryaab utsett till Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats 2014

2014 års omgång av Cykelvänlig arbetsplats är avgjord. Gryaab AB tog i dag emot utmärkelsen i en ceremoni i Bältesspännarparken. Här delades även pris till Årets Rookie och Årets Cykelidé ut. Över 150 arbetsplatser deltog i utmaningen.

– Det är otroligt roligt. Vi har en cykelgrupp som jobbar med att underlätta för folk att ta cykeln till jobbet. Det här är ett kvitto på att gruppen är en bra idé, säger Gustaf Ernst, processingenjör på Gryaab och medlem i cykelgruppen.

Just gruppen var en av faktorerna för juryn när den utsåg stadens cykelvänligaste arbetsplats anno 2014. Motiveringen lyder: ”Stark och heltäckande cykelsatsning som toppas av en aktiv cykelgrupp och ett tydligt fokus.”

Cykelgruppen på Gryaab, som ansvarar för avloppsreningen i kommunen, skapades förra året och består av fyra medarbetare.
– Vi anordnade bland annat en egen utmaning i våras där man lagvis fick poäng om man tog sig till jobbet utan bil. Vi har även ordnat så att man, om man vill, får en gratis reflexväst av företaget att ha när man cyklar, säger Gustaf Ernst.

Företaget deltog även i Cykelvänlig arbetsplats förra året, och nådde alltså i år ända fram som vinnare. Ett företag som i år var med för första gången var CPAC Systems AB, som bland annat utvecklar utrustning och elektronik för båtar och bilar. Arbetsplatsen tog hem titeln Årets Rookie med motiveringen: ”Stark nykomling med en imponerande stor andel av personalen som cyklar i kombination med entusiastiska cykelambassadörer.”

Chalmers Tekniska Högskola imponerade på juryn med sin idé om en vidareutveckling av trenden elcyklar. Chalmers vann utmärkelsen Årets Cykelidé.

Cykelvänlig arbetsplats lanserades av Göteborgs Stad Trafikkontoret i februari 2013 för att uppmuntra fler arbetsplatser att göra det enklare för sina medarbetare att cykla till och från jobbet. Utmärkelsen har varit öppen för alla arbetsplatser i Göteborg med minst 10 medarbetare och är ett led i att göra Göteborg till en riktigt bra cykelstad. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyllt har det funnits tre nivåer, från en till tre stjärnor.

Vi är nöjda med årets omgång och utfall
– Det är andra året i rad vi anordnar utmaningen, och intresset bara växer. I år ökade deltagandet med 50 procent. Cyklingen ökar generellt i hela Göteborg, och det speglar även av sig på arbetsplatserna som underlättar mer och mer för sina cykelburna medarbetare. Det är glädjande, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator, Göteborgs Stad Trafikkontoret.

Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats 2014
1. Gryaab AB
2. Chalmers Tekniska Högskola
3. Göteborgs stad, Miljöförvaltningen

Årets Rookie 2014
1. CPAC Systems AB
2. Sportson
3. Göteborgs Hamn

Bästa Cykelidé 2014
1. Chalmers Tekniska Högskola
Idé: En vidareutveckling av trenden av elcyklar som kopplar ihop cykling, innovation och praktiskt användande. Chalmers planerar att komplettera sin befintliga elbilspool med en elcykelpool. Som väderskydd vill de bygga ett tak med solceller. Taket ska producera lika mycket eller mer energi som det går åt för att ladda elcyklarna och elbilarna. Anläggningen ska kunna utrustas med ett antal mätare som gör det lätt att läsa av producerad och använd mängd el. Dessa data kan användas för olika räkneuppgifter och projekt för våra studenter. Elcykelpoolen ska vara tillgänglig för alla studenter och anställda.

Juryn bestod av följande personer:
– Johan Nyhus (S) trafiknämndens ordförande. Ordförande i juryn.
– Anna Lindqvist, Komet Club Rouleur
– Karin Rignér, chefsläkare Primärvården Västra Götalandsregionen
– Mats Börjesson, professor i idrott på Gymnastik- & Idrottshögskolan och på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm
– Anders Roth, miljöchef Göteborgs Stad Trafikkontoret
– Jens Larsson, Västsvenska Handelskammaren

För mer information, kontakta:
Johan Nyhus, trafiknämndens tillika juryns ordförande, 031-368 00 82
Eva Eriksson, marknadskoordinator, trafikkontoret 031-368 26 64

Förmedling av kontakter:
Lena Johansson, kommunikationschef, trafikkontoret 0703-43 12 55

Back To Top