skip to Main Content
Lätt över älven I En Växande Stad

Lätt över älven i en växande stad

Snart kan vi göteborgare få ett nytt sätt att ta oss över älven. Lagom till 400-årsjubileet 2021 planeras det för att en linbana mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen ska kunna vara på plats. Du kan se fram emot en både snabb och smidig resa. Det avgår en gondol var 45:e sekund och det tar bara några minuter att resa över älven.

Göteborg växer och det är i mitten, längs älvstränderna, som det ska byggas mest. Målet är en tätare stadskärna där det är närmare mellan människor och möjligheter. Men det är långt mellan broarna i Göteborg. Och innan nya Hisingsbron är på plats är det egentligen bara färjorna som erbjuder en övergång anpassad för alla göteborgare som tar sig fram utan bil. Men snart kan det bli ändring på det. Precis mitt emellan broarna planeras ett nytt och elegant sätt att ta sig över älven – linbanan.

Järntorget – Lindholmen på under fem minuter
Linbanestationen på fastlandssidan kommer att ligga på Järntorget. Eftersom gondolerna ska segla över hustaken får du ta hissen upp. (Själva stationen kommer att ligga på 2:e våningen i det hotell ska byggas alldeles vid Folkets hus). Det gör inget om du missar en gondol, var 45:e sekund kommer en ny. Första stoppet är Lindholmen. Resan dit tar inte mer än 4,5 minut. Väljer du att stanna kvar ombord kommer du till station Västra Ramberget efter ytterligare ca 3,5 minuter. Hela resan till ändstationen Wieselgrensplatsen tar alltså mindre än 12 minuter.

Billigt, miljövänligt och säkert
Det är inte lika kostsamt att bygga en linbana som att bygga en bro eller en tunnel. Linbanor är också ytterligt miljövänliga och nästintill ljudlösa. Det är också mycket säkert att resa med linbana – tre gånger säkrare än buss/spårvagn och 50 gånger säkrare än bil. Dessutom är linbanor både pålitliga och vädertåliga. Vid mycket hårda vindar får man förstås stänga av, men det gäller ju för trafiken på älvsborgsbron också.

Back To Top