skip to Main Content
Massor Av Barn Har Promenerat Sig Till Kunskap

Massor av barn har promenerat sig till kunskap

I dagarna har höstens stora utmaning På egna ben som engagerat drygt 5300 mellanstadieelever i Göteborg avslutats. 228 klasser har genom att promenera, cykla eller åka kollektivt varje skoldag i fem veckor, tävlat om ett antal fina vinster. I år blev det klass 4–6 på Sjumilaskolan som gick segrande ur striden.

Sjumilaskolan piggast
På egna ben är en utmaning som initierats av Göteborgs Stad Trafikkontoret och som de senaste åren även fått fäste i andra delar av regionen.
I Göteborg var det i år en förberedelseklass på Sjumilaskolan som inte bara var oerhört flitiga på att ta sig till skolan på egna ben, de har även lärt sig en hel del om hållbara resvanor. Klassen har dessutom ivrigt genomfört de poänggivande övningar som man kan välja att göra.
– Vi har gjort många fler övningar än vad man får poäng för, eleverna i klassen har varit oerhört motiverade. De har gett mer än etthundra procent och är verkligen värda segern. Sammanhållningen och kämparandan har varit exceptionell i klassen genom hela utmaningen, säger klassföreståndare Johanna Söderberg.

Många vinnare
Alla klasser som deltagit har varje vecka redovisat sina insatser på hemsidan. Där har de kunnat följa hur de ligger till – och hur mycket klimatpåverkande utsläpp de sparar. Varje vecka har en klass som klarat kvalgränsen varit med i utlottningen om ett etappris. Den segrande klassen på Sjumilaskolan vann en heldag på Liseberg med åkpass för alla i klassen, något som gläder tolvåriga Abdikarim.
– Det har varit jätteroligt att vara med i På egna ben. Vi har alla övertalat våra syskon att gå med oss, det gav många extrapoäng tror jag. Att få gå på Liseberg med alla i klassen ska bli kul, säger Abdikarim.
– I en förberedelseklass är eleverna nyanlända och vi jobbar intensivt med svenska språket. På egna ben har gjort att eleverna bland mycket annat lärt sig ord som ”koldioxidutsläpp” och ”stoppsträcka”. Men det vi framför allt lärt oss är att ett hållbart samhälle bygger på kunskap och engagemang, säger Johanna.

Fyra varv runt jordklotet!
Totalt deltog 228 klasser eller 5 371 elever. Tillsammans har de lagt 161 845 mil bakom sig, sparat 28,8 ton koldioxidutsläpp – och därmed gått över fyra varv runt jorden!

För mer information, kontakta:
Sara Hellgren, Trafikpedagog, Göteborgs Stad trafikkontoret
Tel. 031-368 26 48, paegnaben@trafikkontoret.goteborg.se

Back To Top