skip to Main Content
Nytt Inslag I Stadsbilden – Vägskyltar Påminner Oss Om Att Visa Hänsyn

Nytt inslag i stadsbilden – vägskyltar påminner oss om att visa hänsyn

Från och med i dag kommer göteborgarna att stöta på en helt ny typ av informationsskyltar. På olika platser i staden finns de så kallade TQ-skyltarna uppsatta under en begränsad tid.
– Tanken är att skyltarna ska göra oss uppmärksamma på att det är viktigt att visa hänsyn mot varandra i trafiken, något som kommer att bli än mer viktigt när vi bygger mer och mer i stan, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator, trafikkontoret Göteborgs Stad.

TQ står för trafikintelligens och är konsten att förstå hur ditt trafikbeteende påverkar andra. Under veckan som varit har trafikkontoret släppt tre filmer på temat trafikintelligens eller TQ, där tre ”trafiktyper” presenterades på ett lekfullt sätt med kommentarer av göteborgsprofilerna Glenn Hysén och Torbjörn Nilsson. Skyltarna är ett led i att fånga vår uppmärksamhet kring vad vi själva kan göra för att få ett bättre trafikklimat.

Ta ögonkontakt
– För en tid sedan genomförde trafikkontoret en undersökning som visade att göteborgarna irriterar sig på varandra i trafiken av olika anledningar. Trafikkontoret kan göra en hel del genom att bygga infrastruktur som underlättar för trafikanterna och samspelet – men vi kan inte göra allt. Vi behöver tänka på att vi är många i stan som interagerar. Att visa TQ kan vara något så enkelt som att ta ögonkontakt med en gångtrafikant när man som bilist väntar vid ett övergångsställe, säger Eva Eriksson.
Skyltarna sitter uppe 11-21 september. Filmerna om TQ kan ses på forlivochrorelse.se där man även kan göra ett enkelt TQ-test.

Här hittar du TQ-skyltarna:
·        Gång- och cykeltunneln under Lundbyleden och hållplats Hjalmar Brantingsplatsen
·        Gång- och cykelbanan vid Salsmästaregatan/Exportgatan
·        Gång- och cykelbanan på Fredrik Bloms väg 23, vid Nya Varvet
·        Gång- och cykelbanan vid hållplats Järnvågen vid Stena Lines Danmarksterminal
·        Gång- och cykelbanan vid Vasagatan/Haga Kyrkogata
·        Gång- och cykelbanan vid Vasagatan/Kungsportsavenyn
·        Korsvägen vid Styr och ställ på Lisebergssidan
·        Södra Hamngatan/Västra Hamngatan

För mer information, kontakta:
Eva Eriksson, marknadskoordinator, trafikkontoret Göteborgs Stad, 031-368 26 64

För förmedling av kontakter:
Alexandra Wattwil, pressansvarig, trafikkontoret Göteborgs Stad, 031-368 23 09

Back To Top