skip to Main Content
På Egna Ben: Fotbollsglada Elever Tar Extra Steg Mot Hållbar Framtid

På egna ben: Fotbollsglada elever tar extra steg mot hållbar framtid

PRESSMEDDELANDE

Istället för att bli skjutsade i bil har 1 618 elever i Göteborg under fem höstveckor gått, cyklat eller åkt kollektivt till och från skolan för att minska utsläppen. Eleverna deltog i stadens stora utmaning På egna ben och årets vinnare blev klass 6 på Änglagårdsskolan som tog de avgörande stegen till seger.

På egna ben är en utmaning för elever i årskurs 4–6 som handlar om att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt istället för att bli skjutsade de ofta korta bilresorna. Utmaningen är uppbyggd som en spännande poängjakt där klassen engageras i att tävla om fina priser. Under de veckor som På egna ben pågår samlar eleverna samtidigt på sig värdefull kunskap om miljö, hälsa och trafiksäkerhet.

”Värderingsövningarna var roligast”

På Änglagårdsskolan på Kviberg, en skola med tydlig fotbollsinriktning, var det lätt att engagera de redan tävlingsorienterade eleverna. Flera av dem åkte kollektivt sedan tidigare och de motiverade sina klasskamrater till att göra detsamma.

– Första steget blev att låta de som bor långt bort och får skjuts till skolan, att bli avsläppta vid buss- eller spårvagnshållplatsen. Den sista biten fick de istället gå tillsammans med sina kompisar, säger Samir Nuefendic som är klassföreståndare.

Samir berättar att det som verkligen fångade intresset hos eleverna har varit de poänggivande övningarna, där de bland annat lärt sig hur trafiken påverkar miljön och hälsan.

– Övningarna har varit roligast! Speciellt värderingsövningarna, säger tolvåriga Shan. Hans klasskompis Noa instämmer. Tillsammans med övriga klassen vann de en heldag på Liseberg med åkpass för alla. En dag de ser fram emot till våren, innan de slutar mellanstadiet.

Eleverna gick ett varv runt jorden!

Eleverna i På egna ben har varje vecka redovisat sina resultat på hemsidan. Där har de kunnat följa sina framsteg i tävlingen och bland annat se hur mycket klimatpåverkande utsläpp de sparar genom sina insatser. De klasser som rapporterat in tillräckligt många poäng för att klara kvalgränsen, har även varit med i utlottningen av fina priser varje vecka.

När sista etappen var över stod det klart vilka tre klasser som samlat ihop flest poäng totalt. Förutom vinnarna i klass 6 på Änglagårdsskolan vann klass 5 på Änglagårdsskolan ett fängslande besök på Prison Island och klass 4D på Bergums skola ett besök på AirHop.

Totalt deltog 71 klasser och 1 618 elever i årets På egna ben. Tillsammans sparade de in åtta ton utsläpp av klimatgasen koldioxid. Och de gick 4 491 mil vilket motsvarar imponerande 1,1 varv runt jorden!

För mer information:  Besök paegnaben.se eller kontakta: Sara Hellgren, Trafikkontoret Göteborgs Stad . Tel: 031-368 26 48 Mail: paegnaben@trafikkontoret.goteborg.se

Back To Top