skip to Main Content
Skolbarn I Askim Promenerar Hem Kunskap

Skolbarn i Askim promenerar hem kunskap

Höstens stora utmaning På egna ben är avgjord. Genom att gå, cykla eller åka kollektivt till skolan i fem veckor har mellanstadieelever tävlat om fina priser som främjar gemenskap i klassen. I Göteborgsregionen har 6023 elever tillsammans gått 18 154 mil. Längst gick klass 5B på Askimsskolan.

I år tog klass 5B på Askimsskolan hem första pris i tävlingen På egna ben, som anordnas av Göteborgs stad trafikkontoret med en vision om att lära barn hållbara resvanor. Hela klassen har varit flitigt engagerad i den spännande poängjakten. Tillsammans har de inte bara höjt aktiviteten i klassen utan också stärkt gemenskapen.

– Det kostar ingenting, alla kan vara med och tillsammans stärker barnen varandra. Tävlingen har engagerat både elever och föräldrar. Det är roligt att se hur eleverna har ansträngt sig till det yttersta. Även när de har känt sig sjuka har de tagit bussen hem istället för att få skjuts, säger klassföreståndare Marianne Graselius.

Många vinster med utmaningen

Alla klasser har varje vecka redovisat sina resultat på hemsidan för På egna ben. Där har de kunnat följa utvecklingen och bland annat se hur mycket klimatpåverkande utsläpp de sparar genom sina insatser.

Under tävlingens gång har det även lottats ut veckopriser i form av etappriser för de klasser som har klarat kvalgränsen. Den slutliga segrande klassen på Askimsskolan vann en heldag på Liseberg med åkpass för hela klassen.

– Mina klasser har varit med i På egna ben sedan starten 2006, men det är första gången vi vinner första priset. Det här är en positiv klass som jag tror kommer att fortsätta vara aktiva även efter att tävlingen är över. Jag är själv väldigt engagerad i det här och kommer att följa upp att de fortsätter att röra på sig, säger Marianne Graselius.

Miljö och hälsa

På egna ben har gjort att eleverna bland annat har lärt sig hur trafiken påverkar miljö och hälsa. Barnen reflekterar över sina resvanor och de stärker sitt självförtroende när de upptäcker att de klarar sig på egen hand.

– Det känns verkligen som att vi kan klara allt efter den här tävlingen, säger Marianne Graselius.

 

Fakta/På egna ben

Totalt deltog 256 klasser och 6023 elever i Göteborgsregionen i På egna ben. Tillsammans har de sparat 32,2 ton koldioxidutsläpp och gått över fyra varv runt jorden!

klass1 Klass2

För mer information, kontakta:

Sara Hellgren, trafikpedagog, Göteborgs Stad trafikkontoret tel. 031-368 26 48, paegnaben@trafikkontoret.goteborg.se

Back To Top