skip to Main Content
Sweco är Göteborgs Cykelvänligaste Arbetsplats 2015

Sweco är Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats 2015

Teknikkonsultföretaget Sweco tar hem priset som Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats 2015. När företaget flyttade till nya lokaler prioriterade man cyklister framför bilister – något som imponerade på juryn.

– Det är otroligt roligt och peppande att få ta emot det här priset. Det sporrar till att fortsätta arbetet att bidra till det hållbara resandet, säger Camilla Pärlbäck, konsult inom hållbara transporter och cykelfrågor på Sweco.

Sweco har missionen att bidra till en hållbar utveckling i samhället och vill därför också underlätta för medarbetarna att kunna göra medvetna och hållbara val i sin vardag. Det nya kontoret är utformat för att underlätta dessa val.

– Inför flytten genomförde vi en resvaneundersökning bland medarbetarna. Den undersökningen gav utfallet att vi behövde fler cykelparkeringar nära arbetsplatsen. Vi tog då helt enkelt bort bilparkeringar i vår källare och gjorde om dem till cykelparkeringar, säger Camilla Pärlbäck.

Cykelkurser bästa idén

Sweco tog emot utmärkelsen under en ceremoni i Bältesspännarparken tidigare i dag. Samtidigt vann Kvinnofolkhögskolan i Göteborg pris för Årets bästa cykelidé för initiativet till att erbjuda cykelkurser för deltagare som av olika anledningar inte haft möjlighet att lära sig cykla tidigare i livet.

– Vi är jätteglada för att detta uppmärksammas. Nu är vår förhoppning att cykelkurser av detta slag sprids. Och vi kommer naturligtvis att fortsätta hålla kurserna. Att lära sig cykla har inte endast lett till ökat självförtroende för våra deltagare utan ger även spin-off-effekten att allt är möjligt. Dessutom gör man en insats för miljön, säger Anneli Andelin, administratör på Kvinnofolkhögskolan.

Ica Maxi i Angered Årets Rookie

Årets Rookie blev ICA Maxi Angered för ”deras entusiasm och målsättning att ständigt bli fler cyklister som cyklar till och från arbetet”. Årets Rookie delas ut till en arbetsplats som deltar i tävlingen för första gången.

Cykelvänlig arbetsplats lanserades av Göteborgs Stad Trafikkontoret i februari 2013 för att uppmuntra fler arbetsplatser att göra det enklare för sina medarbetare att cykla till och från jobbet. Utmärkelsen är öppen för alla arbetsplatser i Göteborg med minst tio medarbetare och är ett led i att göra Göteborg till en riktigt bra cykelstad. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyllt har det funnits tre nivåer, från en till tre stjärnor.

Nästa års omgång har redan börjat

– Nu är det tredje året i rad vi delar ut utmärkelsen och populariteten bland Göteborgs arbetsplatser håller i sig. Att ta cykeln till jobbet ger stora fördelar för såväl miljö, hälsa och ekonomi. Därför vill vi gärna fortsätta uppmuntra arbetsplatser att underlätta för sina medarbetare att ta cykeln till jobbet, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator, Göteborgs Stad Trafikkontoret.

Nästa omgång av Cykelvänlig arbetsplats drar igång redan den 20 september och anmälan sker via cykelvanlig.se.

 

Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats 2015

1. Sweco
2. Gryaab AB
3. White Arkitekter AB

Årets Rookie 2015

1. ICA Maxi Angered
2. Konsument- och medborgarservice
3. Försäkrings AB Göta Lejon

Bästa Cykelidé 2015

1. Kvinnofolkhögskolan ”För deras idé och initiativ till att erbjuda cykelkurser för deltagare som, av olika anledningar, inte haft möjlighet att lära sig cykla tidigare i livet. På så vis ges fler tillfälle att uppleva cykelns möjligheter och friheter.”

2. COWI ”För deras dörröppnare till cykelgaraget. Hur de använt en redan beprövad uppfinning som underlättar oerhört för sina cyklister.

3. Miljöförvaltningen Göteborgs stad ” För iden att erbjuda sin personal att låna hem elcykel på prov och anordna ’mekar kurser’ för sin personal. Det ger vägledning och information som ger inspiration och mersmak för cykling.

 

Juryn bestod av följande personer:

– Johan Nyhus (S) trafiknämndens ordförande. Ordförande i juryn.
– Anna Lindqvist, Komet Club Rouleur
– Jens Larsson, Västsvenska Handelskammaren
– Karin Rignér, chefsläkare Primärvården Västra Götalandsregionen
– Mats Börjesson, professor i idrott på Gymnastik- & Idrottshögskolan och på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm
– Stefan Eglinger, trafikdirektör Göteborgs Stad Trafikkontoret

För mer information, kontakta:

Eva Eriksson, marknadskoordinator, trafikkontoret 031-368 26 64

Förmedling av kontakter:

Alexandra Wattwil, pressansvarig, trafikkontoret, 031-368 23 09 eller 0703-70 72 09

Back To Top