skip to Main Content
Tips För Bättre Cykelvett I Trafiken

Tips för bättre cykelvett i trafiken

– Nu är det vår och många dammar av sina cyklar. Att cykla är miljövänligt och hälsosamt men häftiga diskussioner kring cykel- och trafikvett avlöser varandra. Många trafikanter anser att cyklister är hänsynslösa och inte följer trafikreglerna,  säger cykelhandlaren Christoffer Tyrefors.

I en debattartikel i tidningen Barometern uppmanar Christoffer sina medcyklister att inte förvandla cyklandet till en tragedi. För liv och rörelse har fått lov att publicera hans text här.

Cykeltrenden är starkare än någonsin och med vårens ankomst kommer fler cyklister än tidigare ut på vägarna. Detta leder ofelbart till att diskussionen om cyklister i trafiken tar fart igen. Några mediala axplock:

”Medelålders kvinnliga cyklister är fullkomligt oberäkneliga, oförstående och ouppmärksamma mot andra medtrafikanter.” (DN Åsikt)

”Det är hög tid att göra något åt alla självupptagna och hänsynslösa cyklister. Dra in körkortet för de värsta cykelsvinen.” (Göteborgs-Tidningen)

”Cyklister gör gatorna säkrare för alla. De bidrar till ett lugnare trafiktempo vilket innebär färre dödsfall i trafiken. Cyklisterna är trafikens hjältar.” (Expressen)

Låt mig poängtera att den överväldigande majoriteten av cyklister agerar ansvarsfullt i trafiken. Jag har arbetat med cyklar på heltid i flera år och är en stark anhängare av detta fantastiska transportmedel. Att cykla är bra för hälsan och för miljön. Jag uppmuntrar alla svenskar att cykla oftare, gärna året runt, det finns numera speciella vintercyklar som gör cyklingen till ett nöje även i snö och slask.

Fler cyklister än bilister skadas i trafiken

Men cyklisterna måste utbilda sig bättre i trafikregler, cykelvett och följa reglerna. Detsamma gäller övriga trafikanter, att känna till vilka regler som gäller i mötet med cyklister och generellt visa större hänsyn till cyklisterna.

Antalet dödliga cykelolyckor ökar kraftigt i Sverige, liksom antalet allvarligt skadade cyklister. Fler cyklister än bilister vårdas på sjukhus för trafikskador. Här har vi alltså en tickande trafiksäkerhetsbomb som måste desarmeras.

Här är mina 13 tips för bättre cykelvett i trafiken:

1. Om det är mycket trafik; gör stopptecken när du stannar.

2. Stanna för busspassagerare vid hållplatser.

3. Släpp förbi snabbcyklister i ytterfil.

4. Plinga i ringklockan när du kör om.

5. Gör tecken när du svänger.

6. Träng dig inte vid övergångsställen och/eller rödljus. Vänta på din tur.

7. Planera din cykling och tänk framåt.

8. Det finns inga förbud mot cykling med musik i hörlurar, men ha låg volym så du även hör trafiken.

9. Sök ögonkontakt med andra cyklister, bilister, bussförare och fotgängare.

10. Cykla om på rätt sätt: skaffa bra med utrymme innan och sakta farten.

11. Ha ett leende i bakfickan. I trafiken underlättar ett gott humör.

12. Prata inte i mobilen medan du cyklar. När man gör det brukar man ofta cykla vingligt. Om du nödvändigtvis måste, använd handsfree

13. Trafikverket har tips för säkrare cykling på sin webbplats. Besök den!

Försäljningen av cyklar ökar kraftigt och var femte svensk cykelpendlar numera dagligen. Det är bra på alla sätt och vis. Men fler cyklister i trafiken gör det ännu viktigare med bra trafikvett. Låt inte cyklandet förvandlas till en tragedi.

Back To Top