När du behöver ett handledsstöd och vad det kan hjälpa till med

Om du någonsin har skadat din handled, vet du hur viktigt det är att få ett handledsstöd. Ett handledsstöd kan hjälpa till att skydda din handled från ytterligare skador och påskynda läkningsprocessen. I den här artikeln berättar vi när du behöver ett handledsstöd och vad det kan hjälpa till med.

När du behöver extra stöd

De vanligaste användningsområdena för handledsstöd är för behandling av karpaltunnelsyndrom, tendinit och stukad hand. Om du lider av något av dessa tillstånd kan din läkare eller sjukgymnast rekommendera ett handledsstöd eller skena för att stabilisera området och minska smärta och svullnad. Handledshängslen kan också användas för att begränsa handledens rörelser när du deltar i aktiviteter som sport eller styrkelyft.

Så här kan det hjälpa

Förutom att ge stöd och skydd under aktivitet kan ett bra handledsstöd även användas som en effektiv behandling av skadade handleder. Det hjälper till att hålla leden immobiliserad så att den bättre kan läka utan att störas av vardagliga aktiviteter. Detta kan påskynda läkningsprocessen och göra det möjligt för dig att komma tillbaka på rätt spår snabbare. Dessutom kan ett handledsstöd hjälpa till att minska smärta och inflammation.

Hur hittar man rätt handledsstöd?

När du letar efter ett handledsstöd är det viktigt att hitta ett som sitter ordentligt och ger rätt stöd. Den ska sitta tillräckligt bra för att hålla handleden stabil, men samtidigt låta dig röra den. En bra tumregel är att tandställningen ska sitta tillräckligt hårt för att du kan känna den, men inte så tajt att den hämmar rörelsen eller orsakar obehag.

Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella speciella krav som t.ex extra stoppning eller ventilation vid val av handledsstöd. Din läkare eller sjukgymnast kanske kan rekommendera en lämplig produkt för ditt tillstånd, eller så kan du söka online efter produktrecensioner från pålitliga källor, till exempel på https://handledsstöd.se/.