skip to Main Content
Nu åker Räkorna Elbil Till Fiskdisken

Nu åker räkorna elbil till fiskdisken

Havets delikatesser åker miljösmart till Feskekôrka sedan i november 2014. Lösningen heter Feskeleveransen och är en specialbyggd elbil, som ger fiskhandlarna möjlighet till samordnade, rena och energieffektiva transporter.

I samband med den omfattande ombyggnationen i Rosenlundsområdet togs stora delar av de tidigare parkeringsplatserna runt Feskekôrka bort. För att verksamheten skulle flyta på krävdes nya lösningar. Feskeleveransen är ett innovativt exempel på transporter med helelektriska fordon i centrum.

Christoffer Widengren på CW Logistikutveckling var med från start.
– Vi ville minska antalet fordon som fiskhandlarna har uppställda på gatan. Det har varit en utmaning att ta fram det här fordonet. Det är ovanligt smalt och högt, behöver isolering och måste vara lätt att rengöra inuti. Därför är fordonet försett med ett specialbyggt skåp.

Färre bilar i centrum

Anette Thorén är projektledare för hållbara transporter på trafikkontoret:
– Vårt mål är att fiskhandlarna ska samarbeta och samlasta fisk och skaldjur från hamnen och vidare ut till sina kunder. Samhällsnyttan är att färre bilar kör omkring i innerstaden, vilket gör det enklare att ta sig fram som besökare.

Peter Hvarfenius på Qvirist i Feskekôrka var en av de fiskhandlare som bidrog till idén om Feskeleveransen.
– Det känns bra att köra miljövänligt i stadskärnan och det är säkert några fler som kommer att ta efter. Många kollegor är redan intresserade och ställer frågor. Bilen räcker inte till alla fiskhandlarna i Feskekôrka men man måste ju börja någonstans, eller hur? Det känns rätt att bidra till en bättre miljö och man blir positivt bemött också, många smilar när man kommer körande, säger Peter.

Fisk3

Back To Top