skip to Main Content
Vintercykling Med Löften Om Snöröjning

Vintercykling med löften om snöröjning

PRESSMEDDELANDE:

Under onsdagen möttes cyklisterna på Vasagatans cykelbana utanför Röhsska museet av ett vinterlandskap och snöfall.
– Vi vill att fler ska cykla på vintern, så därför bjöd vi på ett smakprov på vinterväglag på cykelbanan, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret.

Antalet cykelresor minskar varje år under vinterhalvåret. I snitt är cyklingen 60 procent lägre mellan december och februari jämfört med perioden juni till augusti. För att uppmuntra dem som cyklar under vintern och ge fler möjlighet att prova på vintercykling bjöd trafikkontoret på en dag med snöfall över Vasagatans cykelbana utanför Röhsska museet.

– Många undrar om det verkligen går att cykla på vintern, så nu fanns vi på plats för att prata om vintercykling och svara på frågor om vad vi gör för att det ska gå att ta sig fram på cykelbanorna på vintern, säger Eva Eriksson.

Vinterlöften

Cykel är ett prioriterat trafikslag och det gäller även vid snö och halka. Därför lovar Göteborgs Stad att snöröjningen av cykelbanorna ska vara igång senast när snön ligger mellan två och tre centimeter djup och att arbetet ska vara färdigt inom sex timmar efter att snöfallet har upphört.

För att motverka halkan så behandlas cykelbanorna på tre olika sätt – de borstas och saltas med saltlake, plogas och får både flis och salt eller plogas och enbart flisas – allt för att spara miljön. Även halkbekämpningen ska vara färdig inom sex timmar.

Tips för vintercyklister

För den som funderar på att bli vintercyklist kan det vara bra att tänka på några saker. Se till att cykeln har ordentlig belysning och gärna gott om reflexer. Vindtäta kläder som står emot väta, varma vantar och vinterdäck med eller utan dubbar är också bra att ha.

– Glöm inte att visa hänsyn till dina medtrafikanter. När det är halt är det extra viktigt att anpassa farten och hålla större avstånd till andra cyklister, bilar och gående, säger Eva Eriksson.

För mer information, kontakta:
Eva Eriksson, marknadskoordinator, trafikkontoret, 031-368 26 64

Förmedling av kontakter:
Alexandra Wattwil, pressansvarig, trafikkontoret, 031-368 23 09, eller 0703-70 72 09

unknown   unspecified

Back To Top