hur behandlas ischias?

Ischias är ett tillstånd som kan orsaka svår smärta i nedre delen av ryggen och benen. I vissa fall kan det vara så allvarligt att det är svårt att gå. Ischias uppstår när ischiasnerven blir komprimerad eller irriterad. Detta kan hända av en mängd olika anledningar, inklusive diskbråck, spinal stenos och Piriformis syndrom. I denna omfattande guide kommer vi att titta på hur ischias behandlas och vad du kan göra för att få lindring från smärtan.

Behandling

Behandling av ischias börjar med en diagnos av det underliggande tillståndet som orsakar det. Din läkare kan beställa en MRT- eller CT-skanning för att identifiera eventuella problem i ryggraden som kan bidra till problemet. De kommer också att ställa frågor om dina symtom och din medicinska historia för att hjälpa dig att hitta orsaken. När de bestämt vad som orsakar din ischias kan de börja behandlingen. Du kan också gå till behandling hos Ischiasspecialisterna.

Kan inte behandlas kirurgiskt

Det finns flera icke-kirurgiska behandlingar för ischias, inklusive fysioterapi, medicinering, massageterapi, yoga och andra övningar mot ischias. Sjukgymnastik hjälper till att förbättra styrkan och flexibiliteten i musklerna runt ryggraden samtidigt som smärtan minskar. Läkemedel som t.ex antiinflammatoriska medel, muskelavslappnande medel och antidepressiva medel kan hjälpa till att minska smärtnivåerna. Massageterapi manipulation av det drabbade området kan hjälpa till att minska muskelspänningar och förbättra rörelseomfånget. Yoga och andra övningar som pilates är också fördelaktiga eftersom de sträcker och stärker musklerna i kärnan och ryggen och förbättrar den allmänna hållningen.

Kan opereras i värsta fall

Om din ischias är svår eller inte har svarat på icke-kirurgiska behandlingar kan du bli remitterad för operation. Operation rekommenderas vanligtvis endast om det finns en tydlig bakomliggande orsak som kan behandlas kirurgiskt (t.ex. diskbråck). Det är viktigt att komma ihåg att operation inte alltid ger lindring från ischiassymptom. Innan du bestämmer dig för en kirurgisk lösning är det viktigt att diskutera riskerna med din läkare.