Hur planterar man potatis i trädgården?

Potatis är ett populärt grönsaksval som många trädgårdsmästare väljer för att skapa en hälsosam och smakrik mat. Att plantera potatis i din trädgård kräver dock lite tid och ansträngning, men det är helt definitivt värt den investeringen när du har lyckats! Genom att följa denna guide kan du laga en god potatisskörd utan problem.

Börja med de grundläggande stegen såsom att vanda marken, bereda odlingsplatser (köp odlingslådor online här) och ta hand om plantorna tills det är dags för skörd. Med riklig plantering, tillförlitlig jordbrukspraktik och regelbundet underhåll borde din trupp av finaste potatisar vara redo inom noll till tre månader – bara i tid för att njuta av din hårda arbete!

Potatissättare

Först måste du skaffa sig rätt uppsättning potatissättare. Se till att de är friska och mycket jämna i storlek, så att alla får lika stora chanser att växa. Försök undvika de som har sprickor eller beskadigas på annat sätt. Nästa steg är att beredda odlingsplatserna. Fyll trädgårdslanden med lerjord som har god dränering, och placera sättarna på 8 – 10 cm djup. Plantera potatissätten i rader och låt en avstånd mellan varje rad motsvara ungefär 30 cm bred.

Följ upp planteringen med ett lagom underhåll. Bevattning är avgörande för att hålla marken jämn, men försök att undvika att marken blir alltför våt, eftersom det kan leda till ruttna potatisar. Fortsätt att vattna efter behov så länge som potatisen är grön. Om det finns ogräs, rengör marken regelbundet. Och när plantorna har dött – vanligtvis när de har blivit bruna – är det dags att börja skörda.

Skörda med försiktighet, och undvik att skada själva knollen genom att inte använda redskap som kultivator eller skopa. När du har rensat alla potatisar, ta reda på vilka som är färdiga att ätas och förvara dem i ett kylskåp. De som inte är mogna kan sparas till senare användning. Lagringstiden varierar beroende på vilken sort av potatis du har, men de ska hålla sig hela vintern om de behandlas rätt.

Att plantera potatis i din trädgård kommer sannolikt att ta lite tid och energi, men resultatet blir definitivt värt det.

Med en lite planering och regelbunden vård kan du skörda ett finfint utbud av god mat som hela din familj kommer att njuta av! Lycka till med din potatisodling, och ha kul under tiden.